Blogiin: Asuminen ja rakentaminen Espoossa 

03/02/2021

Työssäni erilaisten taloyhtiöiden isännöitsijänä näen joka päivä kuinka tärkeää asuminen ihmiselle on. Asuminen on tärkeää jokaisessa elämänvaiheessa ja asumisen tärkeys on korostunut korona-aikana entisestään.

Espooseen muutetaan asumaan luonnon lähelle ja viihtyisästi - ja aika usein myös kylämäisesti. Tänne on hyvä muuttaa mistä päin Suomea tahansa koska täältä löytyy niin keskustoja, merenrantaa kuin metsääkin. Energiataloudellista on rakentaa tiiviisti ja tiivistäkin kaupunkisuunnittelua voidaan toteuttaa viihtyisästi. Näin ei mielestäni Espoossa ole kuitenkaan viime aikoina tehty. Täydennysrakentaminen on ollut tilkkutäkkimaista, irrallista, korkeaa ja rumaakin. Suunnitelmat uusista asuinaluekeskittymistä ovat persoonattomia, korkeita ja laatikkomaisia.

Espoolle pitää löytää uudestaan omaa rakentamisen identiteettiä eikä sen tarvitse jäljitellä muiden suurten kaupunkien tyyliä. Ehkä Espoon paras versio itsestään on juurikin se kuin tähänastinenkin; kylämäisten asuinalueiden ketjua, joiden yhteinen nimittäjä on lähimetsä. Tai ehkä kylien suunnittelussa tulisi olla sitä samaa puutarhamaisuutta, jolla Tapiola pääsi aikoinaan maailman kartalle. Erityisen korkea rakentaminen ei sovi joka niemennotkoon - eikä Espooseen. Kaupunkisuunnittelussa ei tule tehdä ratkaisuja, joita vuosikymmenen jälkeen kadutaan.